Paitsi poliisilla myös Yle Uutisilla oli tehtävä Töölössä itsenäisyyspäivänä. Toimituksen piti selostaa suomalaisille, mitä Töölöntorilla oikeastaan tapahtui.
Katsoin tarkasti sen, miten Yle käsitteli tapahtumia seuraavana päivänä (7.12.) sekä kello 18.00 että 20.30 tv-uutislähetyksissään. Alkujuontoa lukuun ottamatta uutinen oli kummassakin lähetyksessä sama. Se kesti noin minuutti neljäkymmentä sekuntia. Litteroin uutisen, hahmotin narratiivia ja havainnoin visuaalista ilmaisua. Muodostin kokonaiskuvaa.
*
Toimitus fokusoi “vastamielenosoittajien” väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Asiasta haastateltiin poliisia, joka kertoi sen olleen tänä vuonna poikkeuksellisen voimakasta. Poliisin ohella ääneen pääsi kolme alueen asukasta ja yksi ravintolatyöntekijä. Kaikki olivat omalla hillityllä tavallaan harmissaan tapahtumista. Yksi haastatelluista totesi, etteivät mielenosoitukset sinällään haittaa, mutta natsit eivät ole tervetulleita Töölöön “tai muuallekaan Suomeen”.
Uutisessa todettiin, että osa mielenosoittajista vastusti poliisia väkivaltaisesti. Katsojille ei kuitenkaan kerrottu, että suurin osa “vastamielenosoitukseen” osallistuneista oli saapunut rauhallisesti vastustamaan äärioikeiston marssia Helsingin keskustassa. Monet olivat suuttuneita, järkyttyneitä ja/tai peloissaan siitä, mihin suuntaan äärioikeisto vie maatamme. Uutisen myötä he kaikki saivat nyt enemmän tai vähemmän edustaa “poliisin väkivaltaista vastustamista”.
Torin tapahtumista on useita kiistanalaisia tulkintoja. Journalistisesti tarkastellen on kuitenkin täysin selvää, ettei poliisi ollut tilanteen neutraali havainnoija vaan yksi toimija muiden joukossa. Lähetyksessä ääneen pääsi kuitenkin vain poliisin edustaja, ei esimerkiksi joku torilla mukana ollut ja maamme poliittisesta tulevaisuudesta huolestunut kansalainen.
Koska poliisilla oli – ja on edelleen – pelissä koko julkinen imagonsa, sille muodostui selkeä intressi varjella kuvaansa ja saada oma tulkintansa uutisten kärkeen. Tämä ei ole mitenkään tavatonta tai tuomittavaa. Kaikki mediayhteiskunnassa hereillä olevat organisaatiot pyrkivät hyötymään julkisuudesta.
Ylen uutisten kritiikitön nojautuminen vain poliisin informaatioon nostaa kuitenkin pohdittavaksi Journalistin ohjeiden kohdan, jossa todetaan: “Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on, kun asia on kiistanalainen tai kun tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.”
*
Ylen uutistoimitus voi tietenkin perustella ratkaisujaan sillä, ettei kestoltaan lyhyeen pätkään voi mahduttaa kaikkea. Perustelu on ymmärrettävä mutta heiveröinen, koska toimitus tekee pidempiä raportteja huomattavasti vähemmän tärkeistä aiheista. Töölöntorilla kärjistyi nykyisen suomalaisen yhteiskunnan tärkein poliittinen jännite, joka virittyy autoritaarisen äärioikeiston ja liberaalia demokratiaa puolustavien ihmisten välille. Asetelma ei käy uutisesta mitenkään ilmi. Taustoitus puuttuu kokonaan.
Yhden uutisen tarkastelu ei anna kokonaiskuvaa siitä, miten Yle on käsitellyt mainittua poliittista jännitettä muissa jutuissaan ennen tai jälkeen itsenäisyyspäivän. Uutisen ulosajon ajankohta on kuitenkin strategisen tärkeä sen kannalta, millainen kuva suomalaisten mieleen jää äärioikeistoa vastustavien ja demokratiaa puolustavien ihmisten toiminnasta. Uutisen perusteella he ovat mielenosoittajia, jotka häiriköivät Töölössä poliisia "lyöden ja potkien".
Voidaan perustellusti miettiä sitä, miten uutinen toteuttaa Journalistin ohjeiden ensimmäisessä kohdassa mainittua periaatetta: yleisöllä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.
Vinjetin taustakuva: kuvakaappaus Yle Uutiset 7.12.2024, 20.30.