Aikomus lakkauttaa kokonaan tuki Julkisen sanan neuvostolta (JSN) on osoitus hallituksen harkitsemattomasta ja lyhytnäköisestä mediapolitiikasta. Tuen lakkauttaminen toisi JSN:lle vakavan taloudellisen ongelman, mutta ei lopettaisi neuvoston toimintaa. Jo pelkkä hallituksen aie kantaa kuitenkin mukanaan vahvaa symboliikkaa: emme halua olla mukana rakentamassa laadukkaan uutismedian toimintaedellytyksiä.
JSN:n on osaltaan kantanut vastuuta siitä, että suomalaiset voivat seurata luotettavaa ja eettisiä pelisääntöjä noudattavaa mediaa. Luottamus mediaan onkin maassamme maailman kärkiluokkaa. Epäilemättä yksi syy mairittelevaan tilanteeseen on JSN:n olemassaolo ja toiminta.
Laajemmin tarkasteltuna neuvosto on osa yhteiskunnan rakenteita, jotka kaiken disinformaatiotulvan keskellä tukevat totuudenmukaisen tiedon asemaa. Jos hallitus lopettaa tuen, se siis heikentää edellytyksiä luotettavan tiedon tuotannolle. Tämä olisi perin ajattelematonta monien kriisien kyllästämässä maailmassa, jossa ihmisten oikean tiedon tarve on valtava.
Tiivistäen: hallituksen mediapolitiikka on tuhoavaa, ei rakentavaa ja yhteiskunnan haasteita ennakoivaa.
*
Tuen lopettamisessa ei tietenkään olisi kyse vain rahasta. JSN:n toiminnan murentaminen lomittuu vaivatta osaksi etenkin perussuomalaisen puolueen pyrkimyksiä heikentää luottamusta uutismediaan. Asia on ollut niin kansainvälisen äärioikeiston kuin perussuomalaisten agendalla jo pitkään. Tästäkin näkökulmasta hallituksen aie on selvä poliittinen valinta, ei valtiontalouden säästöillä perusteltavissa oleva ”pakko”.
Median itsesäätelyn merkitys demokraattisen yhteiskunnan ja julkisen keskustelun kannalta on merkittävä. JSN:n ratkaisuista uutisoidaan ja debatoidaan laajasti. Kaiken öyhötyksen keskellä se pyrkii ylläpitämään argumentoivaa keskustelua median toimintatavoista.
Ennen kaikkea neuvosto tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden tehdä kantelu ja puuttua virheellisiin tai eettisesti ongelmallisiin sisältöihin. Viime vuonna JSN käsitteli 739 kantelua, mikä yksistään osoittaa neuvoston merkityksen median ja kansalaisten kohtaamisen foorumina. Tällä hetkellä perin ruuhkautunut neuvosto käsittelee maaliskuussa tehtyjä kanteluita.
Tässäkin tapauksessa hallituksen politiikka osuu tavallisiin kansalaisiin, tällä kertaa heidän mahdollisuuksiinsa reagoida median toimintaan.