Heti vaalituloksen selvittyä professori Rachel Wagner lähetti hyvin henkilökohtaisen viestin Donald Trumpia äänestäneille. Hän kirjoitti Facebookiin:
”Huomaan nyt eläväni todellisuudessa, jossa olette tieten tahtoen antaneet äänenne hyväksikäyttäjälle ja raiskaajalle. Sitä en voi antaa teille anteeksi. Juuri Trumpin kaltaiset miehet ovat ihmisyyttäni halveksien pahoinpidelleet ja raiskanneet minut. En halua olla tekemisissä kanssanne ennen kuin osoitatte katumusta ja pyydätte anteeksi. En tosin ole varma, onko tekonne ylimalkaan anteeksi annettavissa.”
Wagnerin viesti on täynnä oikeutettua suuttumusta ja väsymystä absurdiin poliittiseen todellisuuteen. Kun yhteiskunta on niin rajaton, että Trumpin kaltainen toimija voi nousta presidentiksi, Wagner vetää rajan siihen, mihin sen vielä voi vetää eli Trumpia äänestäneisiin ihmisiin: We are done!
*
Uutismedia on tuottanut väsymykseen saakka analyyseja siitä, miksi niin monet äänestivät Trumpia. Taloudellinen toimeentulo ja kyllästyminen aikaisempaan hallintoon näyttävät kuuluvan keskeisten syiden joukkoon. Wagnerin reaktio nostaa esille kuitenkin toisen painotuksen. Miksi-kysymyksen rinnalla vähintään yhtä tärkeää on se, mistä huolimatta äänet menivät Trumpille.
Voin olla naiivi, mutta veikkaan, että vain harvat äänestivät Trumpia naisvihan, rasismin tai pidäkkeettömän disinformaation kylvön vuoksi. Olennaista on se, että noista piirteistä huolimatta yli 75 miljoonaa amerikkalaista valtuutti hänelle pääsyn Valkoiseen taloon. Nämä äänestäjät rakensivat yhteiskunnallista todellisuutta, jossa mainitut seikat eivät muodosta estettä korkeimman poliittisen vallan käytölle.
Kysymys ei ole yhden miehen psykologiasta. Ääni Trumpille oli faktisesti kannanotto, joka normalisoi niin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, etnistä syrjintää kuin suoraa valehtelua kansalaisille. Ääni Trumpille oli ääni mainituille yhteiskunnallisille toimintamalleille, vaikka äänestäjä itse väittäisi jotain muuta. Jokaisella oli mahdollisuus valita. Eri asia on sitten, kuinka moni kaiken sumutuksen takaa kykeni näkemään, mitä itse asiassa valitsi.
Yhdysvallat on globaali suurvalta, jonka yhteiskunnallinen ilmapiiri säteilee tännekin monin tavoin. Vaikka suomalaisten ylivoimainen enemmistö olisi mieluummin nähnyt presidenttinä Kamala Harrisin, monet olisivat antaneet äänensä myös Donald Trumpille. Jäin miettimään, millaisen yhteiskunnallisen todellisuuden nämä Trump-fanit olisivat valmiita Suomen niemelle hyväksymään.
Niille, jotka muuten pohtivat professori Wagnerin käyttämän raiskaaja-sanan sopivuutta luonnehtimaan Trumpia, suosittelen Aaron Blaken artikkelia The Washington Post -lehdessä.
Vinjetin taustakuva: U.S. Navy photo by Gary Nichols. Public Domain via Wikimedia. Kuvassa Yhdysvaltain perinteinen lippuseremonia.