top of page
Search
Janne Seppänen

Jos pääministeri valehtelisi...



Kuvitellaanpa sellainen epätodennäköinen tilanne, että maamme pääministeri valehtelee kansalaisille. Miten siihen pitäisi suhtautua? Pitäisikö pääministeri kytkeä valheenpaljastajaan asian varmistamiseksi?

 

Kaiketi voisimme vain kyynisesti todeta, että valehtelu on aina kuulunut politiikkaan. Miksi tehdä siitä numeroa? Pidetään nimi mielessä vaaleihin saakka – jos jaksetaan ja muistetaan.

 

Pääministerin valehtelulla on kuitenkin vaarallisia yhteiskunnallisia vaikutuksia.

 

Hänen asemassaan olevan poliitikon valehtelu vahvistaa nykyistä yhteiskunnallista tilaa, jossa totuudella ei oikeastaan ole niin väliä. Jos pääministeri valehtelee kansalaisille, niin kenen sitten pitäisi puhua totta? Pitäisikö koulujen oppilaiden, heidän vanhempiensa tai peräti journalistien pysyä totuudessa? Mitä meidän pitäisi ajatella Suomeen kohdistuvasta informaatiovaikuttamisesta, jos johtava poliitikkomme valehtelisi kaikille Suomen niemen asukkaille?

 

On aivan selvää, että pääministerin valehtelu edesauttaa trumpilaisen poliittisen todellisuuden rantautumista Suomeen. Tällöin esimerkiksi sanan ”oikeudenmukaisuus” merkitys ei kumpuaisi sen suhteesta poliittisten päätösten yhteiskunnallisiin seurauksiin vaan sen käyttöarvosta pääministerin oman imagon rakentamisessa.

 

Pääministerin valehtelua voi pohtia myös demokratian kannalta. Jos ajatellaan, kuten demokratiaan kuuluu, että kansalaiset ovat järkeään käyttäviä olentoja, pääministerin suora valehtelu heikentäisi heidän mahdollisuuksiaan arvioida politiikan sisältöjä. Se loukkaisi kansalaisten vapaata, rationaalista toimijuutta.

 

On tietenkin mahdollista, että pääministeri pitäisi kansalaisia sen verran henkisesti alaikäisinä, ettei heille kannata kertoa totuutta. Eiväthän ne kuitenkaan tajua mistä on kysymys! Siksi kansalaisille pitääkin valehdella kuin pikkulapsille, jotka eivät aina tajua omaa etuaan.

 

Vaikka kansalaisten älyllinen tila olisikin pääministerin mielestä perusteltu syy valehtelulle, se ei kuitenkaan vapauttaisi häntä valehtelun tuomilta ongelmilta. Jos kansalaiset saisivat väärää tietoa pääministeriltä, heidän demokraattiset oikeutensa olisivat uhattuina.

 

Vaikka  pääministerin valehtelu olisikin monin tavoin ongelmallista, jopa vaarallista, ihan kiinnostuksesta toivoisin nykyisen pääministerimme valehtelevan edes yhden kerran. Journalismin ammattilaisena haluaisin nähdä, millaisessa iskussa uutismediamme on. Noudattaisiko se journalismin parhaita perinteitä ja kysyisi pääministeriltä suorassa lähetyksessä Leif Salménin (1952–2019) tavoin:

 

Miksi valehtelette suomalaisille?




Vinjetin kuvan lisenssi WikimediaCommons. Tekijä: Federal Bureau of Investigation (FBI). Kuvassa valheenpaljastuskone.

 

Blogi sai inspiraationsa Henrik Rydenfeltin mainiosta artikkelista Milloin ja miksi valehteleminen on väärin?


Edit. 22.4.2024, klo 15:07. Pieniä kielellisiä korjauksia.

1,712 views

Recent Posts

See All
bottom of page