Viimeisimmän nuorisobarometrin (2023, s. 86) mukaan nuorten (15–29 v.) suurimmat yhteiskuntaan liittyvät epävarmuuden ja turvattomuuden lähteet ovat ilmastonmuutos, hyvinvointipalveluiden tulevaisuus, nuorten syrjäytyminen ja rasistinen väkivalta. Tässä järjestyksessä.
Vaikka Petteri Orpon hallituksen ohjelma lupaa nuorille kaikenlaista, hallituksen politiikka juuri mainituilla saroilla sammuttaa tehokkaasti tulevaisuudenuskoa. Sen hiipumisesta lankeavan laskun suuruutta ei voi rahalla mitata, ei edes velkarahalla.
Jos hallitus ottaisi nuorten turvattomuuden tunteet huomioon,
se siirtyisi halvan bensan politiikasta kohti kestävää ilmastopolitiikkaa ja pitäisi huolen siitä, että maamme saavuttaa asetetut ilmastotavoitteet. Ylimalkaan hallitus voisi rohkaista nuoria toimimaan yhdessä ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Aktiivinen toiminta muiden kanssa vähentää tutkitusti ilmastoahdistusta. Ainoa viesti, jonka hallitus on toimintamahdollisuuksia miettivälle nuorelle antanut, on julkinen pohdinta siitä, onko Elokapinan lakkauttamiselle juridisia perusteita.
se pitäisi huolen siitä, että ainakin nuorten hyvinvointipalvelut pysyvät kunnossa ja syrjäytymiseen puututaan kunnolla. Vaikka hallitus toteuttaakin esimerkiksi lasten ja nuorten terapiatakuun, mittavat supistukset muun muassa asumis- ja toimeentulotukeen sekä sote-järjestöjen valtionapujen leikkaukset osuvat kipeästi juuri nuoriin. Ilmeisen epäoikeudenmukainen ja jopa karnevalistinen leikkauspolitiikka rakentaa vahtoehdotonta ja siksi psyykkisesti tuhoisaa yhteiskunnallista ilmapiiriä.
se lopettaisi kesästä 2023 jatkuneen “nollatoleranssi rasismiin” -farssinsa ja ryhtyisi aidosti rasistista väkivaltaa kitkeviin toimenpiteisiin. Jokainen asiaa edes pintapuolisesti seurannut nuori näkee otsaluullaankin, millainen epäonnistuminen hallituksen rasismin vastainen toimenpideohjelma on. Edes kaikki hallituspuolueet eivät ole siihen sitoutuneet, ja yksi puolue pilkkaa sitä julkisesti.
*
Hallitus ei voi mitään geopoliittisten pelimerkkien uudelleen jaolle, joka pääsee täyteen vauhtiinsa Donald Trumpin virkaanastujaisten jälkeen. Epävakaat ajat jatkuvat ja lisäävät osaltaan nuorten tulevaisuuteen kohdistuvia pelkoja ja epävarmuuden tunteita.
Juuri tästä syystä hallitus voisi pitää kotipesän kunnossa, ottaa nuorten psyykkisen hyvinvoinnin tosissaan ja tarjota heille eväitä kohdata uusi maailmanjärjestys, jolle – siteeratakseni italialaista sosiologia Carlo Bordonia – meillä ei ole vielä edes antaa nimeä.
Edit 14.1.2025, 08:00. Pieniä kielellisiä korjauksia.