Ennakoiva tottelevaisuus tarkoittaa sitä, että ihminen toimii oma-aloitteisesti niiden toiveiden mukaan, mitä hän ajattelee vallanpitäjillä olevan. Se on siis eräänlaista ylikuuliaisuutta, vallan toiveiden haistelua ja oman käytöksen mukauttamista niihin.
Yalen yliopiston historian professori Timothy Snyder luonnehtiin ennakoivaa tottelevaisuutta poliittiseksi tragediaksi, joka on usein raivannut tietä autoritaariselle hallinnolle. Kirjassaan On Tyranny – Twenty Lessons from the Twentieth Century (2017) hän luettelee tästä esimerkkejä natsismista sosialismiin.
Snyderin mukaan ennakoiva tottelevaisuus opettaa vallanpitäjille, mitä kaikkea he voivatkaan tehdä – usein myös sellaista, mikä ei välttämättä ole edes juolahtunut heidän mieliinsä.
*
Törmäsin Snyderin kirjaan, kun pohdin sisäministeriön virkahenkilöiden päätöstä hyllyttää tutkimusraportti, joka heidän tulkintansa mukaan arvosteli perussuomalaista puoluetta. Raportti tehtiin yliopistojen ja ministeriön yhteistyönä. Osastopäällikkö Jukka Aallon mukaan hyllytykseen päädyttiin, koska ministeriön tehtävä ei ole arvostella hallituksessa istuvaa puoluetta. Helsingin Sanomissa Aalto vakuuttaa, ettei perusuomalainen ministeri Lulu Ranne vaikuttanut ratkaisuun.
Hyllytys on vahva päätös, semminkin, kun Helsingin yliopiston julkaisemaksi päätynyt raportti ei ainakaan nykymuodossaan sisällä perussuomalaisen puolueen arvostelua. Se tuo esiin monia yleisesti tiedossa olevia ja osin puolueen itsensäkin viestimiä faktoja. Oma kysymyksensä on se, olisiko hallituspuolueen arvostelu ylipäätään seikka, jonka nojalla tutkimusraportti voitaisiin ministeriössä hyllyttää.
*
Olettakaamme, että kokenut virkahenkilö Aalto puhuu totta sanoessaan, ettei ministeri vaikuttanut asiaan. Snyderin hengessä voidaan tällöin kysyä: mitä kaikkea alaisen päätös opettaa ministerille?
Jos ministeri Ranteelle ei aiemmin tullut mieleen, että hän voisi hyllyttää valmistuneen tutkimuksen sen väitetyn poliittisen sisällön vuoksi, nyt asia on hänelle päivän selvä. Ministeriön ja yliopistojen yhteisen tutkimustyön julkaisun kriteeriksi on nostettu se, mitä tutkimus sanoo perussuomalaisesta puolueesta.
Hieman yleisemmin tarkastellen päätös raivaa tietä käytännölle, jossa faktoja esiin tuova tieteellinen tutkimus voidaan työntää syrjään tulkitsemalla sen arvostelevan yhtä tai useampaa hallituspuoluetta.
Epäilemättä päätös tuottaa myös kolmannen orbanilaisen efektin: tutkijat voivat muuttua erityisen varovaisiksi etenkin ministeriöiden ja yliopistojen yhteisissä hankkeissa. On synnytetty varoittava esimerkki siitä, miten tavoin tutkijat voidaan virkahenkilön päätöksellä leimata poliittisiksi toimijoiksi.
*
Autoritaarisuus lisääntyy yhteiskunnassa usein vaivihkaa. Vallan alamaiset (niin tavalliset kansalaiset kuin virkahenkilöt) sopeutuvat pikku hiljaa autoritaarisiin toimintatapoihin. He alkavat toteuttaa niitä – kenties vallan palkintoja odottaen ja pysähtymättä miettimään, missä oikein mennään.
Juuri tästä syystä Snyderin ensimmäinen ohje autoritaarisuuden torjunnan tiellä on yhtä tärkeä kuin vaativakin: Do not obey in advance, älä tottele ennakolta.
Vinjetin taustakuva Mathias Reding, lisenssi: Pexel.