Syksyn painavin poliittinen uutinen on perussuomalaisen puolueen reunalla oireileva terrorismi. Asiasta on raportoitu vaatimattomasti, ja tärkein kysymys odottaa edelleen journalistista perkausta: Miksi terrorismista tuomittujen tai siitä epäiltyjen taustalta löytyy toistuvasti kytköksiä perussuomalaiseen puolueeseen? Kyseessä on siis hallituspuolue, joka hoitaa myös terrorismin torjuntaan läheisesti liittyvää sisäministerin salkkua.
Kaiken järjen mukaan minkä tahansa eduskuntapuolueen ”terrorismiongelman” pitäisi johtaa laajaan julkiseen keskusteluun. Näin ei ole käynyt perussuomalaisten kohdalla. Muutamaa uutista on seurannut valtamedioiden syvä hiljaisuus.
*
Ainekset yhteiskunnalliselle keskustelulle ovat kuitenkin olemassa.
Kuluneella viikolla Yle uutisoi (9.11.), että keskusrikospoliisi oli jo maaliskuun lopulla ottanut kiinni miehen, jota epäillään valekirjepommien lähettämisestä vasemmistoliiton, vihreiden ja sosialidemokraattien puoluetoimistoihin. Tekohetkellä mies oli vielä ilmeisesti perussuomalaisten jäsen. Hän on myös blogannut puolueen sivuilla ja kirjoittanut perussuomalaisen ajatuspajan julkaisuun.
Lokakuun lopussa (31.10.) Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kolme miestä äärioikeistolaisen terrorismirikoksen valmistelusta. Päätekijä sai yli kolmen vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Hän oli ollut mukana perussuomalaisten politiikassa ja siirtynyt sen jälkeen toimimaan fasistisen ja rasistisen sinimustan liikkeen riveissä. Helsingin Sanomien mukaan myös monet perussuomalaisten nykyiset kuntapoliitikot ovat allekirjoittaneet sinimustan puolueen kannattajakortteja. Kuten eräs heistä totesi HS:lle: sinimustat ovat perussuomalaisten ”kumppani”.
Puoluejohtaja Riikka Purra on tuominnut sosiaalisessa mediassa ”harhaiset suunnitelmat”, kiittänyt kauniisti poliisia ja etäännyttänyt puoluettaan ongelmasta. Sisäministeri Mari Rantanen (ps) puolestaan ”toivoo”, ettei puolueeseen hakeutuisi demokratiaa kunnioittamattomia henkilöitä.
Kun ottaa huomioon perussuomalaisten hyvin tiedossa olevan kaksoisviestinnän, Purran ja Rantasen kommentteihin on järkevää suhtautua terveellä epäilyksellä. Kyse ei ole tälläkään kertaa siitä, mitä he sanovat isossa julkisuudessa. Kyse on siitä, mitä he tekevät puolueessaan majailevalle ajattelulle, joka tarjoaa ideologista apetta myös terrorismista kiinnostuneille.
*
Perussuomalaisten terrorismiongelman saama huomio on mitätön asian vakavuuteen nähden. Suojelupoliisin tuoreessa arvioissa äärioikeistolaisen terrorismin uhka on voimistunut maassamme. Myös arkijärki sanoo, että hallitusvastuussa olevan puolueen ohutkin kytkentä terrorismiin vaatii perusteellisen selvityksen. Se on kovan luokan uutinen, jonka voisi odottaa täyttävän lööppejä useiden päivien ajan.
Journalistinen media kantaa keskeisen vastuun siitä, että yhteiskunnallisesti tärkeistä ja ihmisten turvallisuutta uhkaavista ilmiöistä keskustellaan näkyvästi, perinpohjaisesti ja asioiden oikeilla nimillä. Jäämme siis odottamaan uutisia, analyysejä, pääkirjoituksia ja ajankohtaisohjelmia, joissa keskitytään blogin alun kysymykseen:
Miksi terrorismista tuomittujen tai siitä epäiltyjen taustalta löytyy toistuvasti kytköksiä perussuomalaiseen puolueeseen?
Vinjetin taustakuva on yhdistelmä kahdesta kuvasta. Ministeri Mari Rantasen kuva on valtioneuvoston mediakuvia. Toinen kuva on poliisin julkaisema otos terrorismista tuomittujen aseista.
Edit. 12.11.2023, 18:35. Pieniä kiellellisiä korjauksia.